Jak podpořit regeneraci pokožky po kosmetickém ošetření či zákroku

 

Všechny chceme mít pevnou a svěží pokožku a není nic špatného na tom, když si necháme pomoci specialistou. To je však pouze první krok na cestě ke krásné pleti. Druhým je správná následná péče. Právě té se věnuje náš článek, v němž najdete doporučení na konkrétní přípravky, které vám s regenerací ošetřené či poraněné pokožky pomohou.

Kosmetické ošetření pleti a následná péče

Ať už jste podstoupili ošetření pleti laserem, chemický peeling, nebo injekční terapii, specifická navazující péče je pro perfektní výsledky opravdu klíčová. Stav pleti bezprostředně po ošetření se bude lišit dle konkrétního typu a rozsahu zákroku, ale více či méně podrážděnou pokožku očekávejte pokaždé.

V prvních dnech se pleť musí hlavně zklidňovat

Zejména po laserovém ošetření může být pokožka silně podrážděná až zanícená, proto se doporučuje aplikovat hojivý krém (například Bepanthen). Oteklý a zarudlý obličej můžete v prvních dnech také ledovat. Omývejte ho pouze zlehka převařenou vodou, a dokud se pokožka úplně nezklidní, nepoužívejte make-up.

Po odeznění prvotního silného podráždění můžete pleť ošetřovat přípravkem korigujícím zarudnutí. Vyzkoušejte například Payot Creme N°2, který:

  • sjednocuje tón,
  • zklidňuje,
  • pomáhá obnovit citlivou a oslabenou pokožku.

Nemusíte se bát dalšího podráždění ani jiných nepříjemností, tento krém je vyvinutý speciálně pro citlivou a oslabenou pleť.

TIP od zakladatelky Inve Beauty Veroniky Sádlíkové: Pro péči o pleť po estetickém zákroku doporučuji produkty Uriage z řady Bariéderm, které jsou vyrobeny s ohledem na poškozenou kůži.

 

Čeho se vyvarovat v následujících týdnech

V dalších týdnech je opravdu důležité vyhýbat se vysokým teplotám (solarium, sauna) a po některých ošetřeních také náročné fyzické aktivitě. Více informací vám jistě podá specialista, který zákrok prováděl, nicméně vždy očekávejte toto doporučení: nevystavujte se slunci a pokožku chraňte opalovacím přípravkem se SPF 50+.

 

Péče o jizvy po operaci

Ať už jste podstoupili chirurgický zákrok léčebný, nebo estetický, jistě stojíte o to, aby se jizvy rychle a dobře zahojily. To závisí na mnoha faktorech, ale obecně platí, že díky správné péči o čerstvou jizvu dokážete nevzhlednému zjizvení předejít.

Masáž je základ

Tlaková masáž jizvy zabrání vzniku srůstů. Jizvu na několik sekund stlačujte prstem a opět povolujte. Takto promasírujte celou délku jizvy, používejte jen takový tlak, abyste necítili bolest. Nezapomeňte ani na okolí, tedy kůži podél jizvy.

Čím mazat jizvy po operaci

Kromě masáže potřebují jizvy také promazávat, aby zůstaly pružné a dobře se hojily. Speciálních krémů či gelů pro péči o jizvy je spousta, Veronika Sádlíková doporučuje hojivý krém ATLANTIA Aloe Vera, který skoro až zázračně zlepšuje stav jizev a popálenin.

Chraňte jizvu před vysokými teplotami a slunečními paprsky

Stejně jako pokožka po dermatologickém ošetření se ani čerstvé jizvy nesmějí vystavovat přímému slunci, stejně tak není vhodná návštěva solária. Zapomínat byste neměli na opalovací krém s vysokým SPF.

Mimochodem, znáte všechny rozdíly mezi opalovacími krémy s chemickým a minerálním filtrem? Na první pohled se může zdát, že chemické filtry jsou na rozdíl od druhého typu škodlivé. Není to ale až tak jednoznačné, proto si přečtěte náš článek Ekologické opalovací krémy versus chemické. Jak to s nimi doopravdy je?

Hydratujte více než kdy jindy

Určitě už dobře víte, že hydratace kůže je velmi důležitá, a po dermo zákrocích to platí dvojnásobně. Jen hydratovaná pokožka je dostatečně pružná a schopná správné regenerace. Promazávání vhodnými přípravky rozhodně nepodceňujte, ať už jste absolvovali zkrášlující ošetření, podstoupili lékařský zákrok, či utrpěli nějaké zranění.

Veronika Sádlíková: Na podrážděnou pokožku včetně jizviček použijte šlehané tělové krémy značky Kvitok. Například Slunečný den nebo Levandulový sen jsou velmi vhodné pro namáhanou kůži. Na velmi suchou pokožku, například po sundání sádry bych doporučila řadu Xemose od Uriage.

 

Dopřejte si kvalitní péči

Dostatečná péče kvalitními přípravky a dodržení specifických doporučení urychlí hojení zraněné či podrážděné kůže. Ohledně přípravků si nechte poradit od zkušeného odborníka, kterým Veronika Sádlíková rozhodně je. Zkušenosti z lékárenského prostředí zúročuje na svém e-shopu a na sklad nepustí nic, co by sama nepoužila nebo nedoporučila svým blízkým. Nebojte se svěřit do péče Inve Beauty.

Přihlaste se do newsletteru

Akční nabídky a čerstvé články na váš e-mail

Chcete se dozvědět jako první o výhodných nabídkách a zajímavých článcích ze světa kosmetiky a zdravé výživy? Odebírejte náš občasný newsletter.